Het kopen van zonnepanelen is een goede investering. Je kunt de waarde van zonnepanelen al binnen gemiddeld 6 tot 7 jaar terug hebben verdiend. En vanaf dan hoef je niet meer te betalen voor stroom, want je krijgt het gratis van de zonnepanelen op je dak! Maar als je niet weet wat voor zonnepanelen je nodig hebt kan het kopen ervan best lastig zijn. Gelukkig wordt er hier uitgelegd waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen!

Kosten van zonnepanelen

De prijs van het installeren van 12 zonnepanelen kost gemiddeld genomen rond de 5000 euro. De prijs kan natuurlijk nog wel omhoog of omlaag gaan als je meer of meer zonnepanelen neemt. Als je minder dan zes zonnepanelen wilt laten installeren ben je relatief wel veel geld kwijt, dus dat is wel goed om aan te denken. Bij het installeren worden de zonnepanelen, een omvormer en vaak ook een monitoringssysteem geïnstalleerd. Met het monitoringssysteem kun je kijken hoeveel je hebt verdiend. Een omvormer zet gelijkstroom over naar wisselstroom. Het voordeel bij het aanschaffen van zonnepanelen is dat je de BTW kunt terugvragen. Dat scheelt alweer 21%. Het is wel goed om er aan te denken dat de opbrengst van de energie die je opwekt met je zonnepanelen tegen 2023 waarschijnlijk wat omlaag zal gaan. Dat heeft te maken met de nieuwe salderingsregeling die er aan zit te komen. Dus je kunt beter niet te lang wachten met het laten installeren van zonnepanelen.

Aantal zonnepanelen

Per jaar verbruikt een huishouden gemiddeld 3000 kWh. Om dat te kunnen opwekken heb je ongeveer 10 zonnepanelen van 330 wattpiek nodig. Het kan natuurlijk zijn dat jouw stroomverbruik heel anders is dan het gemiddelde. Daarom is het goed om na te denken hoeveel stroom jouw huishouden verbruikt per jaar. En ook is het daarbij goed om naar je toekomstige situatie te kijken. Als je bijvoorbeeld van plan bent om een elektrische auto te kopen gaat je stroomverbruik natuurlijk ook omhoog. In dat geval is het handig om meer zonnepanelen aan te schaffen, want later meer zonnepanelen laten plaatsen is relatief duur.

Verschillende zonnepanelen

De zonnepanelen die het meest voorkomen zijn de polykristallijne en monokristallijne, maar er zijn nog een hoop andere soorten zonnepanelen. Er zijn niet super veel verschillen in kwaliteit tussen deze twee. De polykristallijne zonnepanelen zijn vaak blauw en de monokristallijne zijn vaak zwart. Polykristallijne zijn vaak wat goedkoper, maar monokristallijne leveren wel de hoogste vermogens. De monokristallijne zonnepanelen worden het meest gekozen vanwege het uiterlijk. Het is wat rustiger en meestal zwart en dat valt minder op.

Het geschikte dak

Het is ook goed om er aan te denken of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Er moet namelijk wel genoeg zon zijn om energie op te wekken. Of er genoeg zon is, wordt door een aantal factoren bepaald. De hellingshoek van de zonnepanelen is daar een van. Een hellingshoek van 35 graden levert het meeste rendement op, maar steiler of minder steil maakt vaak niet super veel uit in het rendement. Ook maakt de richting waar de zonnepanelen naartoe staan gericht uit. Het beste kun je de zonnepanelen naar het zuiden plaatsen. Maar zonnepanelen naar het oosten of westen gericht zijn ook nog steeds rendabel. Als er schaduw op je dak valt, is het ook goed om hier nog aan te denken. In dat geval is het handig om micro-omvormers of power optimizers eens te onderzoeken. Deze zorgen er namelijk voor dat de deels beschaduwde panelen geen negatieve invloed hebben op de andere panelen die wel in de zon liggen. Als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen betekent dat niet gelijk dat je geen duurzame energie van zonnepanelen kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld stroom afnemen van andere consumenten met zonnepanelen, maar je kunt ook zonnepanelen aanschaffen vanaf een andere plek. Door bijvoorbeeld te investeren in zonneparken. Als je een huurhuis hebt moet je afspraken maken met je verhuurder. Wanneer je schriftelijke toestemming hebt van de verhuurder kun je zonnepanelen laten installeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *