Het belang van goede ventilatie

In dit artikel gaan we het hebben over het belang van een goede ventilatie van een ruimte. Dat geldt voor een woning, maar tevens voor kantoorruimtes. Ook een ongebruikte ruimte heeft voldoende ventilatie nodig.

Vervuiling van de lucht

De lucht in ons huis vervuilt, doordat we ademen, eten klaarmaken, water op allerlei water gebruiken, wasgoed drogen, en er stofdeeltjes vrijkomen en in de lucht komen. Als in een ruimte wordt gerookt, dan is dat natuurlijk ook een belangrijke factor. De vervuilde lucht dient te worden vervangen door verse of anders te worden gereinigd.

Ventilatie van lege ruimtes

We komen zelden in de kruipruimte onder ons huis. Ook daar is ventilatie echter belangrijk. Bij een hoge luchtvochtigheid is de kans op schimmelvorming erg groot. Die vormt niet alleen een gezondheidsrisico, maar kan ook bouwmaterialen aantasten. Een kelder is een ander vertrek, waarin we wellicht niet dagelijks komen en doorgaans niet veel tijd in zullen doorbrengen. Maar ook daarvoor geldt dat de luchtvochtigheid binnen de perken moet worden gehouden.

Ventilatie van natte ruimtes

In elk vertrek dienen we ervoor te waken dat de luchtvochtigheid niet te veel oploopt. Met name kan dat gebeuren in natte ruimtes als de badkamer, het toilet en de ruimte waarin zich de wasmachine bevindt, en eventueel de wasdroger.

Gevolgen van slechte ventilatie

We noemden dat al een slechte ventilatie een te hoge luchtvochtigheid tot gevolg kan hebben, die de kans op schimmelvorming groot maakt. Daarnaast hebben we aangeduid, dat de hoeveelheid stofdeeltjes in de lucht kan toenemen, die ook een gezondheidsrisico vormen. De COVID-19-epidemie heeft laten zien, dat meer mensen geïnfecteerd kunnen raken in ruimtes met weinig ventilatie. We zullen die twee factoren nu in meer detail bespreken.

Schimmelvorming door hoge luchtvochtigheid

Schimmels komen in de vorm van sporen een ruimte binnen. Als die vochtig is, dan gedijen de schimmels heel goed en verspreiden zich snel. Door schimmels kan je onder meer last krijgen van:

  • verstopte neus
  • hoesten en niezen
  • keelpijn
  • luchtwegeninfecties
  • benauwdheid

Als je allergisch bent, dan kunnen je klachten heviger worden of zich vaker voordoen.

Stofdeeltjes in de lucht

Stofdeeltjes in de lucht veroorzaken allerlei klachten aan de luchtwegen. De gevolgen zijn vergelijkbaar met die van schimmels. Als stofdeeltjes in onze longen terechtkomen, dan kan daardoor ons bloed sneller stollen en de kans op een hartinfarct vergroten. Datzelfde geldt voor slagaderverkalking. De kans op longkanker is niet alleen voor de roker groter, maar voor diegenen die zich in een vertrek bevinden waar wordt gerookt.

Manieren van ventileren

Je kunt een ruimte op allerlei manieren ventileren. Als je geen/weinig tochtstrips hebt geplaatst, dan kan er verse lucht door kieren naar binnenkomen. Na het koken of douchen kan je kort ramen en deuren volledig openzetten. Vaak zijn die ruimtes voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. Je kunt natuurlijk een raam op een kier laten staan of luchtroosters plaatsen. Als je in de winter niet wilt dat warme lucht naar buiten verdwijnt, dan is de aanschaf van een luchtreinigingssysteem te overwegen. Die zie je veel in kantoorruimtes, maar in een woonruimte toepassen kan vanzelfsprekend ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *