De Vereniging van Eigenaren, afgekort VvE, is in het leven geroepen om beheer en onderhoud van een gebouw uit te voeren. Deze vereniging is voornamelijk gericht op bewoners van appartementen, en de bewoners zijn dan allemaal lid van de VvE. Het is vaak ook een vereiste om lid te worden.

De VvE heeft naast leden ook een bestuur dat ervoor zorgt dat taken worden uitgevoerd. In sommige gevallen wordt er voor gekozen om de taken van het bestuur te laten overnemen door een extern bedrijf. Dit staat beter bekend als VvE beheer. In dit artikel vindt u meer informatie over VvE beheer en VvE beheerder(s).

Waaruit bestaat het VvE?

Voor het goed functioneren van een VvE is het van belang dat de organen goed omschreven worden. In de splitsingsakte worden de organen van de VvE benoemd. De splitsingsakte wordt samengesteld op basis van een zogenoemd modelreglement.

De organen waaruit de VvE bestaat zijn de vergadering (of ALV), het bestuur, de vergaderingsvoorzitter, en kascommissie. In verouderde aktes kun je soms ook nog de “administrateur” vinden. Dit werd gebruikt om het bestuur van de VvE aan te duiden. Wanneer je dus te maken hebt met een verouderde akte, weet u dat het bij “administrateur” over het bestuur gaat.

Geen benoeming van VvE beheer in splitsingsakte? Hoe zit dat?

De termen VvE beheer en VvE beheerder komen niet voor in de splitsingsakte. De reden hiervoor is omdat het beheer en de beheerder niet een officieel orgaan zijn van VvE. De bevoegdheden van een VvE beheerder zijn hierdoor beperkt, want zij nemen alleen bepaalde taken over. VvE beheerders kunnen zelf geen beslissingen doorvoeren.

De taken van een VvE beheerder

Tijdens de VvE vergadering wordt bepaald welke taken de VvE beheerder toegewezen krijgt. Elke VvE kan dus zelf bepalen welke taken er uitbesteed worden. Door dit gegeven staan de taken van de VvE beheerder niet omschreven in de splitsingsakte.

Taken die vaak aan een beheerder worden gegeven zijn administratief, financieel of financieel van aard. Denk aan het innen van incasso’s en het inplannen van onderhoud. Een andere taak van een VvE beheerder kan zijn dat hij verzekeringen up to date dient te houden.

Het vinden van een VvE beheerder

Er is een groot aanbod van bedrijven en personen die zich op professioneel niveau bezig houden met VvE. Zo zijn er makelaren, boekhouders, of administratiebedrijven waarbij u terecht kunt. Deze hebben vaak algemene kennis. Daarnaast zijn er ook partijen die zich exclusief focussen op VvE beheer. Er bestaan lijsten waarop duidelijk staat weergegeven waar u VvE beheerders in uw regio kunt vinden. Wanneer u niet zeker weet wat voor VvE beheerder er nodig is, dan kunt u het beste kijken op Nederlandvve.nl. Op deze website staat een stappenplan, waardoor u de juiste VvE beheerder kunt selecteren.

Gecertificeerd VvE beheer?

In Nederland zijn er bedrijven die zich focussen op het certificeren van VvE beheer(ders). Het bekendste bedrijf in deze branche is SKW certificatie. Een gecertificeerd VvE beheerder hoeft nog niet te betekenen dat u een beheerder vind die perfect aansluit bij uw taken. Het enige wat een certificaat verzekerd is dat interne processen op de juiste manier worden uitgevoerd. Klanttevredenheid en misstanden worden niet meegenomen. Een gecertificeerde VvE beheerder kan voordelen hebben, maar dit hoeft niet zo te zijn. Daarom kunt u het beste zelf bepalen of u certificering belangrijk vind.

VvE beheer door Nederlandvve.nl

Het is helaas niet mogelijk om uw VvE beheer uit handen te geven aan Nederlandvve.nl. Nederlandvve.nl is van het bedrijf VvE Media B.V., welke veel aandacht besteed aan VvE’s via haar websites. Denk aan deze website waarop u dit artikel leest, maar ook aan VvE-Forum.nl, VvE-structuur.nl en VvE-wiki.nl. Ook VvE-Nieuws en VvE Nieuwsprofiel zijn er onderdeel van.

Een significant aantal VvE beheerders is aangesloten bij Nederlandvve.nl. Het is dus wel mogelijk om via de websites in contact te komen met VvE beheerders. De beheerders hebben bijvoorbeeld een key-account zodat ze gemakkelijk te vinden zijn. Ook door vernoeming in de bedrijvengids zijn beheerders vindbaar. Nederlandvve.nl en de andere websites kunt u dus wel in contact komen met een VvE beheerder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loopband kiezen Previous post Loopband: hoe kies je het beste model
Spotify fotolijst Next post Spotify Fotolijst bij topplaatje