Steeds meer werkgevers vinden het belangrijk dat hun medewerkers gezond zijn. Het helpt dan om je werknemers te stimuleren om te gaan sporten. Dat doe je onder andere door als werkgever bedrijfsfitness aan te bieden. Denk jij nu dat dat je veel te veel geld gaat kosten? Dan vergis je je! Bedrijfsfitness kan heel voordelig worden geregeld via de zogenaamde WKR-regeling. Hoe dat zit, lees je hier.

De WKR: wat is dat?

WKR staat voor werkkostenregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat jij als werkgever onbelast zaken kunnen vergoeden voor je werknemers. Daarbij kun je denken aan maaltijden, gereedschap, kerstpakketten, maar dus ook sportabonnementen. De overheid heeft een zogenaamde vrije ruimte bepaald voor de werkkostenregeling. Als je binnen deze vrije ruimte blijft, kun je onbelast vergoedingen verstrekken. De vrije ruimte wordt bepaald aan de hand van de loonsom van jouw organisatie. Een bepaald percentage van de loonsom wordt als vrije ruimte gesteld. De overheid bepaalt dit percentage voor een jaar. Daarna kan deze verhoogd of verlaagd worden. Kom je met je vergoedingen boven de grens van de vrije ruimte? In dat geval moet je over het extra bedrag maar liefst 80% belasting betalen. Let er dus goed op dat je binnen je vrije ruimte blijft.

Een fitnessruimte als nihilwaardering

Er zijn verschillende soorten regelingen binnen de WKR die niet ten koste gaan van de vrije ruimte. Ten eerste zijn er gerichte vrijstellingen. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor openbaar vervoer, verhuiskosten vanwege werk en maaltijden wanneer er wordt overgewerkt. Daarnaast zijn er ook nihilwaarderingen. Dan gaat het om voorzieningen op de werkplek. Hier vallen koffie en thee en het ter beschikking stellen van werkkleding onder. Daarnaast is ook een fitnessruimte op de werkplek een nihilwaardering. Als jij dus de ruimte hebt voor een fitnessruimte bij de werkplek, kun je deze onbelast creëren.

Je medewerkers een bedrijfsfitnessabonnement geven

Nu is natuurlijk niet elk bedrijf in staat een eigen fitnessruimte te creëren. Ook dan kun je je medewerkers op een voordelige manier laten sporten. Voorheen moest je als werkgever een contract afsluiten met een fitnesscentrum, maar dit is niet meer nodig. Je medewerkers kunnen bij elk fitnesscentrum een abonnement afsluiten en de kosten daarvan worden vervolgens met het brutoloon verrekend. Ideaal voor sportieve werknemers.

Sporten via het vitaliteitsbudget

Steeds vaker zijn er bedrijven die kiezen voor een zogenaamd vitaliteitsbudget. Daarmee leggen ze de nadruk op gezond leven. Dit budget kan uit diverse zaken bestaan. Denk aan programma’s om te stoppen met roken, workshops voor mindfullness of het volgen van een dieet. Via dit budget kan een medewerker vaak ook gebruik maken van bedrijfsfitness.

Wat moet je als werkgever doen?

Sinds dat bedrijfsfitness is toegevoegd aan de WKR is er eigenlijk nog maar weinig dat er van jou als werkgever wordt verwacht. Je hoeft niet langer overeenkomsten af te sluiten met sportscholen en je werknemers hebben alle keuzevrijheid die ze zich kunnen wensen. Het enige dat je in de gaten moet houden, is dat alle kosten binnen de vrije ruimte vallen, zodat ze niet achteraf nog zwaar worden belast. Daarnaast is het ook belangrijk te weten dat alle kosten die je berekent voor bedrijfsfitness, vallen in het jaar waarin het abonnement geldig is. Ten slotte is het ook niet nodig per medewerker bij te houden wat er aan bedrijfsfitness wordt uitgegeven. Je kunt gewoon een totaal bedrag aan vergoedingen voor bedrijfsfitness boeken onder de WKR en deze wordt dan op die manier toegevoegd aan de vrije ruimte. Eenvoudiger kan haast niet, dus wacht niet langer en regel nu meteen bedrijfsfitness voor jouw medewerkers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *