Fruitvliegjes werken in de zomer op onze zenuwen. Deze kleine fruiteters leggen bij warme temperaturen wel 400 eieren per dag. Hun nakomelingen worden aangetrokken door fruitzuur en snel hun eitjes leggen op fermenterend fruit of groenten, vandaar hun naam. Fruitvliegen zijn op zich niet gevaarlijk maar ze kunnen wel bacteriën en andere ziekteverwekkers overbrengen wanneer ze eerst op fruitafval op de composthoop zitten en later op boodschappen rondlopen. Om deze reden worden deze kleine vliegen ook als hygiëneongedierte beschouwd.

Er zijn veel zogenaamd effectieve methoden in omloop tegen het ongedierte. Helpen azijn, alcohol of uien?

Laten we de vliegmythes verdrijven.

  • De minivliegjes kunnen alcohol niet weerstaan: Fout!
    Wijn , bier, whisky of likeur: fruitvliegjes houden van de zoete geur van gisting. Gebruik deze voorliefde voor een val! Doe de alcohol in een kom en span er vershoudfolie over met een elastiekje. Prik vervolgens met een vork in de folie. De kleine dieren kunnen door de kleine openingen naar binnen – maar niet weer naar buiten!
  • Fruitvliegjes bestaan ​​alleen in de zomer: Fout!
    Hoewel we ze in de zomer als de grootste hinder ervaren, bestaan ​​de vliegen het hele jaar door. Zelfs in de wintermaanden zitten de larven op groenten en fruit. Het is bijna niet te geloven: het echte seizoen voor fruitvliegjes is de herfst! De rijke selectie van overrijp fruit moedigt hen aan om eieren te leggen – en met de warme temperaturen van september komen de larven net zo snel uit als in het hartje van de zomer.
  • Fruitvliegjes vermenigvuldigen zich zelfs in de koelkast: Fout!
    De koelkast is een echte held in de strijd tegen de minivliegjes. Vliegen leggen geen nieuwe eieren als het koud is. Bestaande larven ontwikkelen zich slechts langzaam. Tip voor fruit dat gevoelig is voor kou: dek het na aankoop af met een fijnmazige netje of een katoenen doek. Zo komen er geen nieuwe fruitvliegjes op je gewassen fruit.
  • Uien verjagen fruitvliegjes: Juist!
    Er zijn geuren die de beestjes helemaal niet vliegen – bijvoorbeeld verse uien! Leg een gesneden knol in je fruitmand – de bittere geur maskeert de zoete geur van fruit. Belangrijk: Vervang de ui op tijd! Want zodra het rot, wordt het een echte vliegenmagneet. Trouwens: Gedroogde olijfolie heeft hetzelfde effect. Stop hem in een zakje bij de fruitschaal en je fruit is weer vliegvrij!
  • Afwasmiddel en azijn voor een perfecte fruitvliegenval: Juist!
    Deze truc is beproefd en getest : doe wat water, azijn en afwasmiddel in een kom. Het ongedierte kan de geur van azijn niet weerstaan. Ze bespringen het mengsel gretig en proberen erop te landen. Wat ze niet beseffen is dat het afwasmiddel ervoor zorgt dat het water zijn oppervlaktespanning verliest en dat de vliegen zinken tijdens het snacken. Verander de mix om de twee dagen, zodat de val blijft werken.

Moeten we fruit wassen na aankoop?

Omdat we bij aankoop wellicht al de vliegeneieren op ons fruit gratis bijkrijgen , raden sommige experts aan, om meteen het fruit te gaan wassen. Het grote nadeelis hier dat het fruit sneller rot. Het wordt dus meteen op zijn beurt het echte favoriete voedsel van de vliegen. Onze tip: Controleer het fruit regelmatig op kneuzingen en sorteer het direct. De zekerste manier tegen een vliegenplaag: verwerk of eet het fruit direct nadat je het hebt gekocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *