Scootmobiel kopen met WMO of PGB subsidie

Scootmobiel kopen met WMO of PGB subsidie

Wanneer je een scootmobiel wilt kopen heb je vier opties; direct zelf betalen, kopen op afbetaling (leasen), via WMO of PGB een Subsidie voor je scootmobiel aanvragen. Op deze pagina leggen we uit hoe een aanvraag via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en het Persoonsgebonden Budget werkt. Ook leggen we uit wat het alternatief is wanneer je niet voor deze regelingen in aanmerking komt, of liever zelf een scootmobiel koopt.

Wat is WMO?

WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Samen met WLZ voor langdurige zorg en de ZVW voor de zorgverzekering en de Jeugdwet vormt WMO de basis voor het zorgstelsel in Nederland. Het uitgangspunt is zelfredzaamheid, mensen helpen om mee te doen in de samenleving. Je kunt hulp aanvragen via de gemeente waar je woonachtig bent, een consulent zal je vervolgens helpen met advies en ondersteuning. Dit is voor de voorbereiding op een vervolggesprek met de gemeente, die kan besluiten om geld toe te kennen, of hulp in natura te bieden. Je moet een eigen bijdrage betalen voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Een PGB budget kan de oplossing zijn, maar dit is niet altijd het geval.

Wat is PGB?

PGB staat voor Persoonsgebonden Budget. Dit is een overheidssubsidie die mensen in staat stelt om zelf zelf in te kopen. Dit kan zorg zijn, begeleiding, hulpmiddelen voor persoonlijke verpleging of speciale voorzieningen. Iemand die in aanmerking komt voor PGB mag zelf beslissen welke zorg in te kopen en op welke wijze. De PGB is bestemd voor iedereen die een beperking heeft, een stoornis of aandoening die ingrijpend is. De eigen bijdrage is afhankelijk van de financiƫle draagkracht van de aanvrager. Naast de WMO kun je voor een persoonsgebonden budget ook terecht bij WLZ, ZVW of de Jeugdwet, waar je heen moet is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Welke regeling past bij mij?

De PGB is een budget dat als oplossing aangeboden kan worden binnen de regelingen die we hierboven al hebben genoemd. Dus uit een aanvraag bij de WMO kan een PGB het resultaat zijn, maar dat is niet altijd het geval. Ook via de andere kanalen kan PGB een conclusie zijn maar dat is niet gegarandeerd. Hoewel mensen het vaak fijn vinden om met geld zelf hun persoonlijke keuzes te maken, wordt er vaak van hogerhand een oplossing aangereikt.

Kan ik ook op andere wijze een scootmobiel kopen?

Jazeker, iedereen die geld heeft om een scootmobiel te kopen kan direct naar de webshop en een mooi exemplaar bestellen. Zelfs met specifieke aanpassingen en voorzieningen wanneer je hier behoefte aan hebt, en dit uiteraard kunt betalen. Het is ook mogelijk om een scootmobiel te leasen. Wanneer het een financial lease betreft is er sprake van aankoop op afbetaling. Je betaalt dan zelf het volledige bedrag in maandelijkse termijnen. Het voordeel is dat je per maand niet zoveel hoeft te betalen, er is wel een rente van toepassing. Een ander voordeel is dat je volledig eigenaar wordt van de scootmobiel, eventueel ook de restwaarde wanneer je dit vervoermiddel later wilt verkopen.

Meer weten of de wetgeving en spelregels van scootmobielen?